• Lata doświadczeń w kuchni

Suszenie owoców

Warto wiedzieć, że suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, takich jak warzywa, zioła, owoce czy grzyby. Generalnie suszenie owoców polega dokładnie na pozbawieniu ich wody, którą odparowuje się z nich nawet do 75 %. Następnie po jej usunięciu w owocach pozostaje już tylko to, co jest w nich najlepsze...

Zobacz

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Trzeba przyznać, że oliwa z oliwek to jest coś, co powinno być niezbędnym wyposażeniem niemal każdej kuchni. Warto dodawać ją do wielu potraw, ponieważ w ten sposób podnosimy ich wartość odżywczą, w połączeniu z różnymi ziołami oraz przyprawami tworzy się w ten sposób genialne sosy, często też można stosować oliwę...

Zobacz

Jakie mięso do rosołu wybrać?

Esencjonalny oraz pyszny rosół to podstawa niemal każdego niedzielnego obiadu, który od zawsze gościł na polskich stołach. Jest to zdecydowanie klasyka polskiego smaki. Niby zrobienie rosołu to dość prosta sprawa i każdy potrafi przygotować tą zupę. Jednak mimo to ciągle zaskakuje ogrom porad oraz sposobów przygotowania...

Zobacz

Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć

Wydawałoby się, że życie bez cukru było bardzo uciążliwe, jednak gdy jesteś na diecie lub chorujesz na przykład na cukrzycę to zależy Ci na tym, by możliwie całkowicie wyeliminować z jadłospisu biały cukier. Na szczęście istnieje wiele innych naturalnych oraz sztucznych substancji słodzących, jednak wybór tej jakże...

Zobacz

Jak robić dobre wypieki?

Wypieki to rzecz na którą albo nie mamy czasu, albo wystarczającego talentu, a przynajmniej tak sądzimy, jeśli jakiś wypiek nam nie wyjdzie tak, jakbyśmy chcieli. Trzeba przyznać, że jest to dość demotywujące, ale przede wszystkim nie wolno się zniechęcać! Musimy przyznać, że niejednej z nas zdarzyło się upiec zakalca, który...

Zobacz

Wszystko co powinieneś wiedzieć o czekoladzie!

Któż z nas nie kocha czekolady? Chyba trudno byłoby znaleźć taką osobę. Dekadencki czekoladowy fondant, klasyczne amerykańskie ciasto Brownie lub filiżanka gorącej, aksamitnej czekolady – to wszystko łączy jeden, magiczny składnik – ziarno kakao, a dokładniej rzecz ujmując to, co powstaje z tych ziaren, czyli...

Zobacz

Soczewica – prawdziwy super food

Soczewica jest zdecydowanie w Polsce niedoceniania, a posiadanie jej w kuchni to prawdziwy skarb. Mają tego świadomość mieszkańcy Indii oraz krajów arabskich. Można pokusić się o stwierdzenie, że także u nas, od pewnego czasu rośnie popularność soczewicy, jako znakomitego źródła białka, doskonałej alternatywy dla mięsa...

Zobacz

Właściwości oleju lnianego

Wydawałoby się, że olej lniany znany jest od dawna, jednak to dziś zyskuje on ogromną popularność, dzięki temu, że jest on bogatym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, które skutecznie wzmacniają nasz organizm. Oprócz tego olej ten ma faktycznie wiele cennych właściwości, z których najważniejszą wydaje mi się dużą...

Zobacz

Właściwości odżywcze ogórka

Ogórek to warzywo z którym mamy do czynienia niemal na co dzień, ale mało kto wie, że jest to on jedną z najstarszych roślin uprawnych, a historia jego uprawy sięga aż 3 tysięcy lat do starożytnych Indii. Potem ogórki z Azji dotarły także do Egipcjan, Greków oraz Rzymian. Natomiast w XVII wieku Ludwik XIV zapoczątkował...

Zobacz

Wartości odżywcze cebuli

Cebula to warzywo znane chyba niemal każdemu. Generalnie cebula była znana już za czasów biblii, pojawia się tylko w księdze liczb, w momencie ucieczki Izraelitów z Egiptu do Ziemi Obiecanej. Dokładnie w tym fragmencie tęskniono, za której cebulą, ponieważ nie mieli jej na pustyni ze sobą. Czyli wynika z tego, że już Egipcjanie...

Zobacz