• Lata doświadczeń w kuchni
img

Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć

Wydawałoby się, że życie bez cukru było bardzo uciążliwe, jednak gdy jesteś na diecie lub chorujesz na przykład na cukrzycę to zależy Ci na tym, by możliwie całkowicie wyeliminować z jadłospisu biały cukier. Na szczęście istnieje wiele innych naturalnych oraz sztucznych substancji słodzących, jednak wybór tej jakże najbardziej odpowiedniej może być o wiele trudniejszy niż mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziesz poradnik dotyczący tego, co powinieneś  wiedzieć na temat słodzików.

Zacznijmy od tego czym tak właściwie jest cukier. Otóż jest to naturalna, granulowana substancja słodząca otrzymywana z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Jeśli chodzi o brązowy cukier to pochodzi on z tego samego źródła, a swój kolor zawdzięcza osadowi lub dodanej melasie. Inną nazwą cukru jest także sacharoza. Dobrze wiedzieć też, że jedna łyżeczka cukru to w zasadzie tylko 16 kalorii. Ważne jest też, aby spożywać cukier na pełny żołądek, ponieważ dzięki temu uda Ci się utrzymać stały poziom cukru we krwi. Natomiast jedzenie słodyczy na czczo zdecydowanie gwałtownie podnosi poziom cukru, a po niedługim czasie wywołuje także równie gwałtowny spadek, sprawiając, że zaczynasz odczuwać głód oraz zmęczenie. Dodatkowo zaleca się także mycie zębów po jedzeniu słodyczy, po to, aby zmniejszyć ryzyko próchnicy.

Ciekawym rozwiązaniem jest stosowanie syropu z agawy. Jest to słodki ekstrakt z rośliny, która podobnie jak kaktusy ma zdolność do gromadzenia wody. Dodatkowo zawdzięczamy agawie również tequilę. Inaczej na agawę mówi się także nektar z agawy. Warto wiedzieć, że agawa nie podnosi poziomu cukru we krwi tak szybko, jak robi to zwykły biały cukier. Oprócz tego jest ona około 25 procent słodsza, więc możesz używać jej mniej. Możesz spokojnie słodzić syropem z agawy kawę lub herbatę. Jeżeli chodzi o smak tego syropu to jest on podobny do miodu, a co za tym idzie genialnie będzie smakować z jogurtem greckim.

Kolejnym interesującym rozwiązaniem jest stewia. To całkowicie naturalna, praktycznie bezkaloryczna substancja słodząca otrzymywana z liści rośliny o tej samej nazwie. Warto wiedzieć, że stewii możesz spokojnie używać do wypieków, jednak najlepiej sprawdza się ona w średnich temperaturach. Generalnie uważa się ją za substancję bezpieczną, jednak należy zachować umiar w jej stosowanie, dlatego jeśli jesteś w ciąży to skonsultuj to najpierw z lekarzem.

Na końcu warto wypróbować także syrop kukurydziany, który ma dużą zawartość fruktozy. Jest to bardzo słodka ciecz uzyskiwana ze skrobi kukurydzianej.

 

 

Zobacz również