• Lata doświadczeń w kuchni
img

Wartości odżywcze cebuli

Cebula to warzywo znane chyba niemal każdemu. Generalnie cebula była znana już za czasów biblii, pojawia się tylko w księdze liczb, w momencie ucieczki Izraelitów z Egiptu do Ziemi Obiecanej. Dokładnie w tym fragmencie tęskniono, za której cebulą, ponieważ nie mieli jej na pustyni ze sobą. Czyli wynika z tego, że już Egipcjanie jedli naszą słynną cebulę. Oprócz tego była ona dla nich symbolem życia wiecznego, przez co często umieszczano ją w mumiach. Przykładem tego jest zmumifikowany z cebulą w oczodołach faraon Ramzes IV.

Jeżeli chodzi o inne historię związane z cebulą to już w Starożytnej Grecji cebulę jadali głównie sportowcy, ponieważ wierzono, że poprawia ona sprawność fizyczną. Natomiast w Rzymie gladiatorzy przed walkami na arenach nacierali mięśnie oliwą i cebulą. Mało tego, nawet w naszych czasach cebula cieszy się szacunkiem, nie tylko w kuchni, ponieważ na Ukrainie chciano nawet postawić pomnik za uratowani Ukrainy przed pandemią w 2009 roku.

Pora jednak przejść do wartości odżywczych cebuli, znaleźć w niej możemy minerały oraz witaminy, takie jak: fosfor, wapń, miedź, fluor, mangan, magnez, potas, żelazo, siarka, błonnik, witamina A,B.C i E. Dodatkowo warto wiedzieć, że cebula jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym oraz przeciwkaszlowym, ponieważ ułatwia pozbywania się wydzieliny z gardła. Oprócz tego pomaga ona na infekcje górnych dróg oddechowych, takich jak: zapalenie oskrzeli, krtani, zatok czy gardła. Ponadto cebula usuwa nadmiar wody z organizmu, przez co zaleca się ją osobom z reumatyzmem, artretyzmem, opuchliznami oraz problemami z wydalaniem moczu. Warto być także świadomym, ze w cebuli można znaleźć sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki oraz mają pozytywny wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie – nadając im zdrowy wygląd.

Generalnie rzecz ujmując to cebula jest niskokalorycznym warzywem, które zawiera bardzo dużo enzymów poprawiających trawienie poprzez przyśpieszenie wydzielania soków trawiennych oraz redukuje procesy gnilne w jelitach. Dodatkowo poprawia ona metabolizm, przez co podnosi odporność, ponieważ cebula to bardzo silny antybiotyk. Dobrze wiedzieć także, ze cebula niszczy bakterie, zapobiegając przy tym chorobom skóry, takim jak na przykład gronkowiec złocisty. Wykorzystuje się ją do leczenia ran, czyraków, oparzeń, trądziku czy też pęknięć skóry. Oprócz tego przeciwdziała ona cukrzycy z powodu zawartości glukoniny, która obniża poziom cukru we krwi. Co ciekawe zawiera ona siarkę, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz obniża ciśnienie krwi, rozpuszcza zakrzepy krwi oraz zły cholesterol LDL.

 

Zobacz również