• Lata doświadczeń w kuchni
img

Właściwości odżywcze ogórka

Ogórek to warzywo z którym mamy do czynienia niemal na co dzień, ale mało kto wie, że jest to on jedną z najstarszych roślin uprawnych, a historia jego uprawy sięga aż 3 tysięcy lat do starożytnych Indii. Potem ogórki z Azji dotarły także do Egipcjan, Greków oraz Rzymian. Natomiast w XVII wieku Ludwik XIV zapoczątkował szklarniową uprawę ogórków, dzięki czemu trafiły one do wielu krajów europejskich, w tym do Polski, a dzięki wyprawom Krzysztof Kolumba znają go także Amerykanie.

Generalnie dziś ogórki znane są oraz uprawiane na całym globie i są stałymi składnikami wielu pysznych dań, a ponadto są warzywami, których używa się w kosmetologii do produkcji kremów, toników oraz maseczek ze względu na ich zdolność łagodzenia podrażnień skóry. Oprócz tego używa się ich w perfumach z powodu przyjemnego zapachu, mało tego, istnieje nawet powiedzenie, że od ogórka się pięknieje.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze ogórka to spośród minerałów oraz witamin zawartych w ogórku można wymienić takie jak: jod, mangan, cynk, miedź, żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, błonnik, beta-karoten oraz witaminę A, B1, B2, B6, C, E oraz K. Dodatkowo warto wiedzieć, że ogórek bardzo często jest składnikiem diet, ponieważ ma on działanie odkwaszające oraz oczyszczające organizm, dzięki czemu spalanie tkanki tłuszczowej jest o wiele szybsze, a do tego wszystkiego jest on bardzo nisko kaloryczny, więc nie tuczy, a jest bardzo sycący. Dodatkowo zawiera on wiele witamin, wśród których można wymienić chociażby witaminę A oraz beta-karoten, która pomaga poprawić wzrok, chroni przed łysienie oraz chorobami oczu. Natomiast jeśli chodzi o witaminy z grupy B to wpływają one bardzo pozytywnie na czynności organizmu, takie jak na przykład działanie dróg oddechowych oraz witaminę C, która wpływa na ogólną wydolność fizyczną organizmu i układ odpornościowy.

Oprócz tego warto wiedzieć, że ogórki mają także pozytywny wpływ na układ trawienny oraz na drogi moczowe, ponieważ doskonale poprawiają trawienie. Dlatego nie poleca się ogórków dla osób z wrzodami żołądka, z powodu powikłań. Chyba każdy wie, że ogórki możemy także kisić, a proces ten podwaja ilość witaminy C oraz witamin z grupy B, które ułatwiają przyswajanie żelaza, a dodatkowo witamina K zawarta w ogórkach zwiększa krzepliwość krwi, dzięki czemu ogórki są polecane dla osób z niedokrwistością.  Ogromnym atutem ogórków jest to, że oczyszczają one nasz organizm z toksyn oraz metali ciężkich, co na pewno jest bardzo pomocne przy zatruciach pokarmowych. Kolejnym właściwościami, które można wymienić to wspomaganie wydzielania kwasów żołądkowych, lepsze przyswajanie pokarmów, zwalczanie infekcji oraz korzystny wpływ na perystaltykę jelit.

 

Zobacz również