• Lata doświadczeń w kuchni
img

Wszystko co powinieneś wiedzieć o czekoladzie!

Któż z nas nie kocha czekolady? Chyba trudno byłoby znaleźć taką osobę. Dekadencki czekoladowy fondant, klasyczne amerykańskie ciasto Brownie lub filiżanka gorącej, aksamitnej czekolady – to wszystko łączy jeden, magiczny składnik – ziarno kakao, a dokładniej rzecz ujmując to, co powstaje z tych ziaren, czyli czekolada. Mówi się, że czekolada poprawia nastrój oraz dodaje energii, a niektórzy twierdzą także, że jest afrodyzjakiem. Generalnie historia czekolady zaczyna się w Ameryce Południowej – dobre setki lat temu. Jako pierwsi kakao uprawiali Majowie oraz Aztekowie, a przygotowany z ziaren kakao, napar czekoladowy uznawany często był za święty oraz magiczny. Jeśli chodzi o Europę to kakao i przepis na czekoladowy napój xocoatl dotarły dzięki Hermanowi Cortezowi, hiszpańskiemu zdobywcy państwa Azteków. Doskonały napój aztecki zyskał popularność na królewskim dworze hiszpańskim dopiero, gdy dodano do niego cukru, w wersji oryginalnej był bowiem wytrawny.

Nazwa łacińska kakao została nadana przez Linneuda to Theobroma, co oznacza dosłownie „pokarm bogów”. Jest to niesamowicie trafne określenie. Powinniśmy wiedzieć, że drzewo kakowe jest bardzo delikatne i najlepiej rośnie w strefie okołorównikowej, mniej więcej 15 stopni na północ i południe od równika. Drzewo kakaowca rośnie w tropikalnym, wilgotnym lesie, w cieniu wyższych drzew. Natomiast smak ziarna kakao i powstającej z ziarna czekolady zależy od miejsca, w którym dojrzewa. Trzeba przyznać, że znawcy wyczuwają w czekoladzie nuty owocowe, orzechowe, kwaśne i gorzkie, ziemiste oraz orzeźwiające, a wszystko zależy od ziarna, jego pochodzenia i rodzaju oraz od sposobu uzyskiwania z ziarna czekolady. Czekolada występuje w różnych odsłonach:

•     Kuwentura – czyli polewa czekoladowa to niezwykle ciemna czekolada z dodatkiem masła kakowego, które powoduje, że kuwerta jest gładka, świetnie się rozpuszcza oraz łatwo rozprowadza. W związku z tym znajdziecie ją na czekoladkach i cukierkach czekoladowych, kuwerturę spotkacie również w popularnych czekoladowych fontannach.

•     Ziarno kakao – jest to czyste ziarno kakao pozbawione łuski, kakao może być prażone lub naturalne. Doskonale smakują takie ziarna jako przekąska bez cukru i innych dodatków, dodatkowo kompleksowy smak z odrobiną orzeźwiającej goryczki.

•     Miazga kakaowa – powstaje ona ze zmielonych ziaren kakao, ma postać wilgotnej, półpłynnej masy, nie zawiera nic poza ziarnem kakaowym. Generalnie 53% miazgi kakaowej to masło kakaowe, tłuszcz pochodzący z kakao, znany nam doskonale także jako kosmetyk zapewniający wyjątkowo gładką skórę.

 

 

Zobacz również