• Lata doświadczeń w kuchni
img

Jak przygotować idealne naleśniki?

Wydawałoby się, ze naleśniki można przygotować w łatwy i szybki sposób. Zacznijmy od przepisu na naleśniki na słodko, a potem chciałabym podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami, które pomogą przygotować nam idealne naleśniki. Na początku jednak pora na przepis na naleśniki z rodzynkami i serem.

Czas przygotowania naleśników z serem i rodzynkami to około 30 minut. Składniki, w które musisz się zaopatrzyć, aby przygotować ciasto naleśnikowe to jedna szklanka mleka, dwa jajka, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, tłuszcz do smażenia oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego. Jeżeli chodzi o nadzienie to musimy przygotować sobie 200 gram twarogu, cztery łyżki miodu, 4 łyżki rodzynek, 30 mililitrów oleju, pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta cynamonu oraz 2 łyżki płatków migdałowych. Jeżeli chodzi o sposób przygotowania ciasta na naleśniki to najpierw połącz jajka z cukrem waniliowym, po czym dodaj mąkę, olej, mleko, wodę oraz sól i wszystko dokładnie razem wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Następnie rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw je tak na kilka minut, a potem odcedź. Co do płatków migdałowych to upraż je na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Gdy już to zrobisz to w miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj do tego lekko podgrzany miód i wszystko zmiksuj. Następnie do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zarumienione migdałowe płatki i delikatnie wszystko wymieszaj. Potem serową masą posmaruj naleśniki, po czym poskładaj je w koperty. Tak wykonane naleśniki obsmaż z obu stron na patelni i podawaj udekorowane owocami (na przykład malinami, brzoskwiniami, pomarańczami) oraz ze świeżą miętą. Wiem, że większość osób ma doskonale opanowaną sztukę przygotowywania naleśników, ale tym, którzy w kuchni dopiero zaczynają chciałabym ułatwić osiągnięcie spektakularnego efektu już za pierwszym razem. Poniżej znajdziesz kilka prostych i ważnych rad, które powinieneś wziąć sobie do serca.

•     Łatwe smażenie – generalnie najlepsze naleśniki wychodzą na patelniach z grubym dnem. Generalnie rzecz biorąc to dobra, gruba patelnia to coś, co bardzo się w domowej kuchni przydaje, między innymi dlatego, że trudniej na niej coś przypalić, bo ciepło rozprowadza się równomiernie.

•     Gładkie, puszyste ciasto – doskonale by było, jakbyście dysponowali czasem, po to, aby odstawić ciasto naleśnikowe do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki temu naleśniki będą bardziej lekkie i delikatne.

•     Właściwa temperatura – bardzo powoli podgrzewajcie patelnie do wymaganej temperatury i pamiętajcie o tym, że powinna być odpowiednio gorąca tak, aby naleśniki do niej nie przywierały. 

 

Zobacz również