• Lata doświadczeń w kuchni
img

Jak ugotować makaron?

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu to prosta i łatwa rzecz, a jednak nie do końca. Musimy być bowiem świadomi tego, jak ważne jest prawidłowe gotowanie makaronu. Czemu? Ponieważ zbyt twardy albo co gorsza rozgotowane kluchy to makaron, który w takim wydaniu po prostu popsuje niemal każde danie. Generalnie jest to bardzo prosta czynność, w zasadzie wystarczy bardzo niewiele, by móc cieszyć się idealnie ugotowanym makaronem.

Zanim weźmiemy się za gotowanie makaronu musimy pamiętać o tym, aby przestrzegać kilku ważnych, podstawowych zasad. Po pierwsze powinniśmy sięgnąć po duży garnek, ponieważ do ugotowania makaronu będzie nam potrzebna duża ilość zimnej wody. Następnie makaron gotuj w proporcji stu gramów makaronu na jeden litr wody, w przypadku dwustu gramów makaronu wypadają dwa litry wody i tak dalej, analogicznie. Generalnie im garnek jest większy tym lepiej, ponieważ zbyt mała ilość wody może przyczynić się do sklejania makaronu, a tego właśnie chcemy uniknąć.

Gdy przygotujesz garnek, wodę oraz makaron to najwyższa pora zagotować wodę. Koniecznie pamiętaj o tym, że powinieneś ogień ustawić tak, aby woda w trakcie gotowania przypadkiem nie przestała wrzeć, ale jednocześnie, aby przypadkiem Ci nie wykipiała. Kolejnym ważnym krokiem jest wsypanie soli, którą powinieneś dodać tuż przed wsypanie makaronu. Musisz wiedzieć, że sól jest bardzo ważna podczas przygotowywania makaronu, ponieważ zapewnia ona równomierne gotowanie. Jeżeli chodzi o ilość soli w gotowaniu makaronu to użyj jednej płaskiej łyżeczki na jeden litr wody.

Następnie, gdy już masz gotującą się oraz co bardzo istotne posoloną wodę to koniecznie szybko wsyp makaron do wrzątku. Powinieneś także wiedzieć, że makaron podwaja swoją objętość w trakcie gotowania, dlatego właśnie koniecznie potrzebna jest w nim bardzo duża ilość wody. Bardzo ważne jest, abyś pamiętał o mieszaniu, ponieważ wtedy makaron się nie poskleja, a dzięki temu będzie smaczniejszy. Jednak największe dyskusje tak podczas gotowania makaronu tak naprawdę to wywołuje kwestia dodawania do gotowania oleju oraz innych tłuszczy. Musisz wiedzieć, że podobno Włosi nie stosują takich praktyk, bo uważają, ze zdecydowanie wystarczy odpowiednia proporcja wody do makaronu oraz mieszanie co jakiś czas. Dzięki temu też zapobiegniemy przy okazji temu, żeby nasz makaron nie był zbyt śliski, bo wtedy o wiele lepiej łączy się z sosem.

Jeżeli chodzi o czas gotowania makaronu to jest on różny w zależności od jego rodzaj oraz do jakiego dania ma być przeznaczony, na przykład makaron do zapiekanek makaronowych może być niego twardszy, idealną sprężystość osiągnie w trakcie zapiekania.

 

 

Zobacz również