• Lata doświadczeń w kuchni
img

Kuchenne triki przydatne podczas pieczenia ciast

W przypadku, gdy pieczenie ciast jest Twoją pasją to z pewnością szukasz sposobu, aby ułatwić sobie jakoś pracę. Generalnie istnieje dużo przydatnych sztuczek, które pomogą Ci stać się mistrzem pieczenia ciasteczek i ciast. Poniżej znajdziesz opis kilki użytecznych trików, które z łatwością będziesz mógł wykorzystać w trakcie pieczenia.

Ciekawym rozwiązaniem jest upieczenie tarty bez użycia foremki. Jeśli bardzo chcesz upiec tartę, a nie masz właściwej foremki to wykorzystaj tą formę, którą posiadasz, zmniejszając ją za pomocą folii aluminiowej. W taki oto sposób możesz stworzyć dowolny rozmiar formy.

Możesz spróbować także upiec banany. W przypadku, gdy potrzebujesz miękkich, mocno dojrzałych bananów to upiecz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. Dokładnie takie banany idealnie nadadzą się do pieczenia ciasta bananowego lub do zrobienia z nich masy z bananami.

Dobrym rozwiązaniem jest również zrobienie lukru z pianki. Jeżeli chcesz zrobić oryginalny oraz prosty lukier na swoje wymarzone babeczki to wystarczy, że na 5 minut przed końcem pieczenia dodasz dużą piankę na szczyt babeczki. Następnie ona pod wpływem temperatury rozpuści się i stworzy przepyszny, oryginalny, piankowy lukier.

A co powiesz na bitą śmietanę w słoiku? Czemu nie! Jeśli chcesz zrobić pyszną, puszystą bitą śmietanę, ale akurat nie masz obecnie dostępu do miksera to niczym się nie martw. Wlej spokojnie śmietankę, najlepiej te 36 % do słoika, zakręć i wstrząsaj energicznie przez kilka minut. Następnie co jakiś czas sprawdzaj konsystencję, aby w słoiku nie powstało masło zamiast bitej śmietany.

Doskonałym trikiem jest także położenie kromki chleba na stygnącym cieście. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika połóż na nim kromkę chleba, wchłonie on szybko wilgoć, a ciasto stanie się pulchne i delikatne. Kromkę chleba pozostaw tak, aż do całkowitego wystygnięcia deseru.

Jeśli chcemy, aby ciasto równo wyrosło i nie powstawały pęcherzyki powietrza to upuść foremkę z niewielkiej wysokości. Dzięki temu pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza, a ciasto będzie miało również równą strukturę.

Warto wspomnieć także o pieczeniu babeczki w foremkach, najlepiej rób to w aluminiowych foremkach, ale gdy nie masz do nich dostępu to kup papierowe foremki i umieść je w pokrywkach do słoików lub metalowych obręczach. W taki oto sposób uzyskasz babeczki bez specjalnych foremek.

Ostatnim ciekawym trikiem jest osłonka z papierowego talerzyka. Od teraz nie musisz się już martwić, że w trakcie ubijania ciasta albo masy mikserem ubrudzisz całą kuchnię. Po prostu weź papierowy talerzyk, wytnij na środku otwór i załóż go na łopatki miksera. Podczas ubijania wszystkie rozchlapujące się krople ciasta zatrzymają się na osłonce i nie ubrudzą Twojej kuchni.

 

 

Zobacz również