• Lata doświadczeń w kuchni
img

Sezon na Botwinkę

Kto z nas nie lubi buraków? Są zdrowe, słodkie lub pikantne, w zależności od tego, jak je podamy i przede wszystkim bardzo smaczne! Botwinki natomiast znane również pod nazwą botwina to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi.

Botwinek takich używa się przede wszystkim do zup – botwinek. Jest to jedna z najlepszych zup wiosennych oraz letnich, która cieszy się powodzeniem u niemal wszystkich smakoszy zdrowego i smacznego jedzenia. Trzeba jednak wiedzieć, że nie mniejszym powodzeniem cieszy się również słynny chłodnik litewski, który jest przyrządzany na bazie między innymi botwinki i kefiru.

Sezon na botwinkę jest to sezon, który rozpoczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia, jednak jego szczyt przypada zwykle na czerwiec oraz maj. Oprócz tego warto wiedzieć, że świeżą botwinkę można dość łatwo jeszcze kupić w miesiącach letnich, czyli generalnie w lipcu oraz w sierpniu. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, że botwinka majowa uznawana jest powszechnie za najlepszą, ponieważ w tym czasie liście jej mają najlepszy smak oraz są najbardziej delikatne. Dlatego dobrze jest w tym czasie użyć ich do przyrządzenia nie tylko zupy, ale też jako składni sałatki, Pesto czy też owocowo-warzywnego koktajlu.

Jeżeli chodzi o przygotowanie zupy botwinki to najpierw musisz zagotować bulin w garnku, po czym następnie dodajesz do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę. Potem gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (czyli łodygi, liście oraz obrane buraczki) i gotuj wszystkie warzywa do czasu aż staną się miękkie.

Gdy to wszystko zrobisz to pora na zahartowanie śmietany, czyli: musisz wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj to dokładnie. W ten sposób przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Po wszystkim zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną. Dobrze wiedzieć, że jako dodatek doskonale spisuje się również ugotowane na twardo jajko.

W ten oto szybki i prosty sposób otrzymujesz pyszną, bardzo wiosenną zupę, w dodatku niesamowicie zdrową. Botwinka to jedna z najbardziej super wiosennych zup, a jej śmietankowo-warzywny smak oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach kawałki warzyw to jest niemal esencja majowego menu. Jeśli masz trochę wolnego czasu i dostęp do świeżych botwinek to nie zastanawiaj się długo tylko użyj ich i zrób przepyszną wiosenną zupę z botwinek, a na pewno wszyscy domownicy będą jeść ją z apetytem.

 

 

 

Zobacz również