czwartek, 21 listopada 2024r.

Jak się robi ciasto na pizzę?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Wielu ekspertów przekonuje, że upieczenie idealnej pizzy wcale nie jest takie trudne. Być może jest to fakt, jednak jak do każdego zadania, potrzebujemy wiedzy i właściwego podejścia. Jeśli chcemy uzyskać idealny efekt, musimy pamiętać o kilku podstawowych aspektach. Najważniejsze jest przygotowanie ciasta i to tym zajmiemy się w dzisiejszym artykule.

Proporcje składników mają szczególne znaczenie

Do przygotowania pizzy nie potrzeba wiele. Wystarczy właściwie dobrana mąka, woda, drożdże oraz sól. Jeśli mowa o mące, najlepiej stosować specjalne warianty do pieczenia pizzy z oznaczeniem 00. To produkty przystosowane do wypieku w wysokich temperaturach, które umożliwiają łatwe rozwałkowanie stworzonego ciasta.

Należy pamiętać, że do stworzenia dobrej pizzy potrzeba składników w odpowiednich proporcjach. Najbardziej istotny będzie w tym przypadku stosunek mąki do wody, który powinien wynosić 1:1. Do przygotowania pizzy Bianca najczęściej dolewamy więcej płynu, by zyskać bardziej gąbczastą strukturę ciasta.

Jak przygotować spód do pizzy?

Najpierw należy aktywować drożdże. Wystarczy wrzucić je do miseczki z letnią wodą, rozmieszać i odczekać kilka minut. Minimum pół godziny przed rozpoczęciem prac warto postawić mąkę w ciepłym miejscu. W ten sposób ogrzejemy ją i przyspieszymy proces namnażania drożdży.

Po aktywacji grzybów możemy przystąpić do łączenia składników. Najlepiej ugniatać ciasto ręcznie, co pomoże nam ocenić jego konsystencję i lepkość. Ciasto na pizzę wyrabiamy do momentu uzyskania spójnej, sprężystej masy. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. W tym czasie drożdże zaczną działać, a nasze ciasto będzie rosnąć.

Jak przygotować ciasto do pieczenia?

Po wyrośnięciu wykładamy ciasto z miski i dzielimy na kilka części. Z każdej z nich formujemy cienki okrągły placek, który będzie stanowił podstawę pizzy. Możemy to robić ręcznie lub wykorzystując oprószony w mące wałek.

Jeśli uformowaliśmy ciasto, przyszedł czas na ułożenie składników. Najczęściej jako pierwszy nakładamy sos pomidorowy, który nadaje właściwy smak pizzy. Następnie możemy posypać powierzchnię ciasta pokruszonym serem i dołożyć pozostałe dodatki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut i można wyjąć gotową potrawę.

Jak widać przygotowanie potrawy nie jest zbyt wymagające. Jeśli jednak nie macie czasu lub ochoty na eksperymenty w kuchni, zapraszamy na pizzę na krakowskich Azorach. Tu zawsze można znaleźć rozbudowane menu i smaczne warianty, których nie ma w żadnym innym lokalu.

Może spodobać Ci się również:

Henkel - gigant z branży środków dla gospodarstw domowych. Dlaczego warto kupować jego produkty?

Henkel – gigant z branży środków dla gospodarstw domowych. Dlaczego warto kupować jego produkty?

24 września 2019

Mało jest dzisiaj przedsiębiorstw z bogatą historią i tradycjami. Henkel tymczasem tworzy legendę nieprzerwanie od 1876 roku! Wtedy to właśnie wraz z dwoma wspólnikami biznesowymi Fritz Henkel założył firmę w…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady