Jak się robi ciasto na pizzę?
Wielu ekspertów przekonuje, że upieczenie idealnej pizzy wcale nie jest takie trudne. Być może jest to fakt, jednak jak do każdego zadania, potrzebujemy wiedzy i właściwego podejścia. Jeśli chcemy uzyskać idealny efekt, musimy pamiętać o kilku podstawowych aspektach. Najważniejsze jest przygotowanie ciasta i to tym zajmiemy się w dzisiejszym artykule.
Proporcje składników mają szczególne znaczenie
Do przygotowania pizzy nie potrzeba wiele. Wystarczy właściwie dobrana mąka, woda, drożdże oraz sól. Jeśli mowa o mące, najlepiej stosować specjalne warianty do pieczenia pizzy z oznaczeniem 00. To produkty przystosowane do wypieku w wysokich temperaturach, które umożliwiają łatwe rozwałkowanie stworzonego ciasta.
Należy pamiętać, że do stworzenia dobrej pizzy potrzeba składników w odpowiednich proporcjach. Najbardziej istotny będzie w tym przypadku stosunek mąki do wody, który powinien wynosić 1:1. Do przygotowania pizzy Bianca najczęściej dolewamy więcej płynu, by zyskać bardziej gąbczastą strukturę ciasta.
Jak przygotować spód do pizzy?
Najpierw należy aktywować drożdże. Wystarczy wrzucić je do miseczki z letnią wodą, rozmieszać i odczekać kilka minut. Minimum pół godziny przed rozpoczęciem prac warto postawić mąkę w ciepłym miejscu. W ten sposób ogrzejemy ją i przyspieszymy proces namnażania drożdży.
Po aktywacji grzybów możemy przystąpić do łączenia składników. Najlepiej ugniatać ciasto ręcznie, co pomoże nam ocenić jego konsystencję i lepkość. Ciasto na pizzę wyrabiamy do momentu uzyskania spójnej, sprężystej masy. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. W tym czasie drożdże zaczną działać, a nasze ciasto będzie rosnąć.
Jak przygotować ciasto do pieczenia?
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto z miski i dzielimy na kilka części. Z każdej z nich formujemy cienki okrągły placek, który będzie stanowił podstawę pizzy. Możemy to robić ręcznie lub wykorzystując oprószony w mące wałek.
Jeśli uformowaliśmy ciasto, przyszedł czas na ułożenie składników. Najczęściej jako pierwszy nakładamy sos pomidorowy, który nadaje właściwy smak pizzy. Następnie możemy posypać powierzchnię ciasta pokruszonym serem i dołożyć pozostałe dodatki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut i można wyjąć gotową potrawę.
Jak widać przygotowanie potrawy nie jest zbyt wymagające. Jeśli jednak nie macie czasu lub ochoty na eksperymenty w kuchni, zapraszamy na pizzę na krakowskich Azorach. Tu zawsze można znaleźć rozbudowane menu i smaczne warianty, których nie ma w żadnym innym lokalu.
Może spodobać Ci się również:
Mało jest dzisiaj przedsiębiorstw z bogatą historią i tradycjami. Henkel tymczasem tworzy legendę nieprzerwanie od 1876 roku! Wtedy to właśnie wraz z dwoma wspólnikami biznesowymi Fritz Henkel założył firmę w…
Czytaj więcej