Jak stworzyć popularną restaurację?
Wiele osób chciałoby posiadać własną, elegancką restaurację. Mało jednak, kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest to biznes trudny do prowadzenia, który wymaga ogromnego zaangażowania czasowego a pierwsze zyski pojawiają się po kilkunastu miesiącach działania.
Jak wybrać dobrą lokalizację?
Okazuje się, że lokalizacja ma kluczowe znaczenie dla powodzenia danej restauracji. Najlepsze miejsca to centra miast, starówki i miejscowości atrakcyjne turystycznie. Obecnie dość często spotykamy także restauracje przy salach weselnych. Dobrym pomysłem jest także zlokalizowanie restauracji przy trasie, pod warunkiem, że ta trasa jest bardzo ruchliwa. Dobre lokalizacje wiążą się z wysokimi czynszami nie warto jednak na tym oszczędzać, bo restauracja w tańszym lokalu, ale na peryferiach miasta z pewnością na siebie nie zarobi.
Najważniejsze inwestycje
Restauracja to nie jest biznes, który można otworzyć niewielkim kosztem. Tutaj potrzebne są bardzo duże środki już na starcie. Restauracja musi ładnie wyglądać zarówno, wewnątrz jaki i na zewnątrz. Warto mieć letni ogródek i duży parking. W środku trzeba zainwestować w ciekawy wystrój, dobre meble, piwniczkę z winami i przede wszystkim w profesjonalne wyposażenie gastronomiczne na kuchni.
Innego typu niezwykle ważną inwestycją będą kadry. Nie warto oszczędzać przede wszystkim na szefie kuchni, który musi posiadać wiedzę i doświadczenie.
Rodzaj serwowanej kuchni
Wybór kuchni, jaka będzie serwowana w restauracji nie jest sprawą prostą. Okresowo panują mody na różnego rodzaju kuchnie na przykład na kuchnię włoską czy arabską najpierw trzeba sprawdzić jednak jak dużo takiej kuchni znaleźć można u bezpośredniej konkurencji. W Polsce przeważają restauracje gdzie znajdziemy kuchnie mieszane, a więc trochę polskiej, włoskiej, azjatyckiej. Dobrym pomysłem może być zaserwowanie kuchni regionalnej na przykład opartej na dziczyźnie czy grzybach. Ważne jest natomiast, aby karta nie była zbyt obszerna, bo wtedy trudno jest zapewnić ciągłość dostępności potraw.
Obsługa w restauracji
Zachowanie personelu w restauracji w dużej mierze wpływa na zadowolenie klientów. Trzeba od początku zdawać sobie sprawę z tego, że restauracja to biznes, który wymaga dużej liczby pracowników. Zwykle potrzebny jest kucharz, pomoce kuchenne, barman, kelnerzy i menedżer, który zajmie się między innymi dostawami. Pracownicy obsługi muszą być zawsze grzeczni wobec klientów, powinni też znać skład i sposób przyrządzania serwowanych potraw.
Może spodobać Ci się również:
Księgowość to dział, który istnieje w każdym przedsiębiorstwie. Bez względu na to, czym zajmuje się dana firma prowadzenie księgowości to jedna z najważniejszych kwestii. Jednak, czym dokładnie jest księgowość i…
Czytaj więcej