Różowe wino jaka temperatura? W jakich warunkach należy przechowywać wino?
Sposoby serwowania wina zazwyczaj uzależnione są od konkretnego rodzaju trunku. Zasad dotyczących podawania wina jest wiele. Jednak najważniejszą z nich jest temperatura napoju alkoholowego. Ma ona ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o smak i aromat. Dlatego trzeba wiedzieć jak bardzo schłodzone, powinno być wino, które zamierzamy podać gościom.
Odpowiednia temperatura podania wina
Wino różowe smakuje najlepiej w temperaturze około 10 – 13 stopni. Jednak, w jaki sposób sprawdzić, czy trunek jest gotowy do spożycia? Najlepszym rozwiązaniem jest specjalny termometr, który wskaże dokładną temperaturę.
Poza tym należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu wina. Schładzanie go przed samym podaniem może spowodować, że nie będzie ono smakować tak, jak powinno. Trzymanie wina przez cały czas w odpowiednim miejscu to gwarancja dobrego smaku i zadowolenia osób, które będą go spożywały.
Powyższa zasada jest zawsze przestrzegana w restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z niej także w domu. Bez względu na miejsce spożywania wina musi być ono odpowiednio schłodzone i podane, gdyż te czynniki wpływają nie tylko na smak, ale również na atmosferę.
Dlaczego wino musi być schłodzone?
Jeżeli wino nie będzie schłodzone jego smak będzie odbiegał od tego, który znamy. Trzeba też zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, w jakiej jest serwowane wino, ponieważ zbyć ciepłe po nalaniu do kieliszka będzie się szybko ogrzewać.
Podczas trzymania butelki w ręku można samodzielnie sprawdzić, czy nie jest ono za cieple. Jeśli butelka nie będzie chłodna, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że trunek nie jest odpowiednio schłodzony.
Przydatną informacją jest także to, że młode wino musi być nieco chłodniejsze, niż zwykle. Jak widać, wyróżniamy kilka sposobów serwowania napojów alkoholowych. Dlatego nie można tego robić według własnego uznania, aby nie popsuć smaku ulubionego wina.
Gdzie przechowywać wino?
Temperatura przechowywania wina jest już znana. Pozostaje jedynie znalezienie miejsca, gdzie będziemy trzymać wino. Najbardziej odpowiednią lokalizacją jest piwnica, gdzie temperatura jest dużo niższa.
Niestety nie każdy z nas ma do dyspozycji piwnicę. Jednak są także inne równie dobre rozwiązania. Jednym, a zarazem chętnie wybieranym jest lodówka, ale jeśli już ją wybierzemy, trzeba zadbać o stałą temperaturę chłodzenia.
Butelka wina zamknięta za pomocą korka powinna leżeć tak, aby wino miało z nim kontakt. Natomiast w przypadku butelki zamykanej zakrętką nie należy jej kłaść, a pozostawić w pozycji stojącej.
Może spodobać Ci się również:
Żyjemy w czasach, kiedy to wiele osób próbuje znaleźć swoją drugą połówkę poprzez portale randkowe. Rozmowy w sieci bywają bardzo przyjemne i absorbujące, przychodzi jednak czas na to, że trzeba…
Czytaj więcej