Jak powstaje miód? Sprawdzamy w jaki sposób wytwarza się ten smaczny produkt
To wciąż ceniony składnik naszej codziennej diety. Choć miód znalazł już szereg zamienników, wciąż naturalny wyrób króluje na wielu stołach. A przy tym ma wiele właściwości leczniczych i odżywczych, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jak dokładnie powstaje ten produkt? Sprawdzimy w dzisiejszym artykule…
Wszystko zaczyna się od nektaru
Zanim złocista ciecz wypełni słoik na miód, w pierwszej kolejności następuje jego depozycja w plastrach. Produkcją tego wyrobu zajmują się pszczoły, dla których stanowi on podstawowy pokarm. Owady zwane robotnicami przez cały dzień zbierają nektar z kwiatów i pyłek, który po wymieszaniu jest deponowany w komórkach plastra.
Pszczoły przenoszą nektar w otworze gębowym, oznacza to, że częściowo miesza się on z ich śliną. To właśnie dzięki enzymom z niej pochodzących rozpoczyna się częściowa krystalizacja cukrów. Warto dodać, że proces zbierania nektaru jest bardzo pracochłonny. Aby przygotować standardowy słoik szklany miodu, potrzeba kilkudniowej pracy tysięcy robotnic.
W plastrach miód nabiera kształtu…
Niektórzy błędnie uważają, że po depozycji nektaru, automatycznie zostaje on w tej samej komórce plastra. Rzeczywistość wygląda inaczej… Aby produkt stał się bardziej wytrzymały, trzeba odparować z niego wodę. Pszczoły doskonale o tym wiedzą i niejednokrotnie przekładają miód z komórek niższych do tych wyższych.
Gotowy produkt zawiera maksymalnie kilkanaście procent wody, wtedy jest zasklepiany specjalną warstewką wosku. To sygnał dla pszczelarza, że może już pobrać miód i wypełnić nim słoiki PET. Musi się on jednak spieszyć, ponieważ zasklepiona ciecz może przybrać formę stałą, a wtedy jego wytrzepanie z plastrów będzie niemożliwe…
Miodobranie czas zacząć
Gdy wilgotność płynu zmniejszy się do optymalnego poziomu, można rozpocząć zbiory. Doświadczeni pszczelarze zawsze odbierają taką ilość produktu, która umożliwi owadom przeżycie i dalsze funkcjonowanie. W pierwszej kolejności z ula pobiera się pełne ramki i odsklepia ich zawartość, czyli zdejmuje cienką warstwę wosku z komórek.
Następnie za pomocą automatycznej lub ręcznej wirówki wytrzepuje się miód z plastrów. Poprzez działanie siły odśrodkowej, lepka substancja w naturalny sposób wychodzi z komórek i jest zbierana do specjalnych pojemników. Po przelaniu miodu przez sita wystarczy jedynie rozlać je do szklanych słoików i szczelnie zamknąć! Niektórzy dodatkowo pasteryzują produkt, jednak taki miód może stracić swoje cenne właściwości…
Może spodobać Ci się również:
W trakcie przeprowadzki największe problemy mogą sprawić produkty wielkogabarytowe. Do ich przewozu powinniśmy wykorzystać większe samochody dostawcze lub ciężarowe, których zwykle nie mamy pod ręką. Trudniejsze będzie też pakowanie przedmiotów,…
Czytaj więcej