wtorek, 07 maja 2024r.

Koktajl bananowy – kto powinien go spożywać, a dla kogo jest niewskazany?

photo 1573523268013 53a9a943ef3ccropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxMnx8c21vb3RoaWUlMjBqdWljZSUyMGZydWl0c3xlbnwxfDB8fHwxNjQ1NDQ3MTQ1ixlibrb 1.2.1q80w1080

Banany smakują rewelacyjnie niezależnie od pory roku. W sklepach i na straganach można je kupić i zimą i latem. Doskonale sprawdzają się, jako samodzielne owoce, ale są tez idealne, jako dodatki do ciast, czy deserów. Pyszne smoothie bananowe może być idealnym pojedynczym posiłkiem w ciągu dnia.

Banan, jako owoc, poza niepowtarzalnym smakiem, ma jeszcze szereg innych zalet. To głównie wartości odżywcze oraz bogactwo witamin i mikroelementów w nim zawartych. Jednakże banany nie są dla wszystkich i warto wiedzieć, kto powinien unikać tych owoców.

Banan w kuchni, dlaczego zawsze warto mieć go pod ręką?

Banan to taki owoc, który w kuchni ma wiele zastosowań. Idealnie łączy się z niektórymi warzywami, a taki owocowo-warzywny koktajl może być bardzo sycącym śniadaniem. Jednocześnie, sam sok z banana to gęsty i kaloryczny dodatek do popołudniowej przekąski. Nadaje się również do wielu potraw, a szybkie przyrządzenie bananów w czekoladzie gwarantuje każdemu łasuchowi ucztę smaku.

Banany idealnie uzupełniają jadłospis osób z wrażliwym układem pokarmowym. Doskonale sprawdzają się przy zapobieganiu stanom zapalnym jelit, śluzówek oraz żołądka. Dlatego też banany powinny być stałym elementem kulinarnym w domowej kuchni.

Zdrowie fizyczne i dobry nastrój, dzięki koktajlowi z bananów

Aby zachować zdrowie fizyczne, przynajmniej jeden banan dziennie powinien być spożywany. Dzięki temu uregulowana zostanie cala gospodarka trawienna organizmu i zniwelowane zostaną wzdęcia, czy zaparcia. Źródłem zdrowia w bananach jest potas, a ten pierwiastek ma duży wpływ w leczeniu nadciśnienia, dba również o dobrą kondycję serca.

Witaminy, które zawarte są w bananach, czyli A, C i E to idealne przeciwutleniacze, a ta właściwość doskonale wpływa na osoby żyjące w permanentnym stresie, a także w środowisku zanieczyszczonym. Banany poprawiają nastrój, uspokajają i zapewniają słodycz, która jest zdrowa, a jednocześnie ma wpływ na samopoczucie psychiczne.

Kto nie powinien jeść bananów?

Zdarza się, że w niektórych przypadkach banany nie są wskazane w jadłospisie. Zdecydowanie bez bananów żyć muszą diabetycy, gdyż owoce te zawierają wysoki indeks glikemiczny, który wynosi nawet 60-70. To powoduje, że banany mogą powodować nadmierny wzrost cukru we krwi.

Banany są również kaloryczne, a to sprawia, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny wyeliminować je z jadłospisu. W tym jednak przypadku można po prostu ograniczyć ich spożycie tak, by organizmowi dostarczyć wystarczającej ilości mikroelementów. W takiej sytuacji banany nie będą miały wpływu na proces zrzucania wagi.

Może spodobać Ci się również:

Spanie na podłodze - czy pomoże na kręgosłup?

Spanie na podłodze – czy pomoże na kręgosłup?

15 października 2020

Pośród wielu osób przyjęło się założenie, że im twardszy materac, tym lepiej. Zagorzali zwolennicy wybierają najtwardsze modele, wierząc, że dzięki temu będą czuć się doskonale, każdy poranek przywitają energią, a…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady