Ile kcal ma pizza neapolitańska i jak ją przygotować?
Smaczną pizzą nie pogardzi nikt. To popularna potrawa, która często pojawia się na naszych stołach. Choć dietetycy raczej za nią nie przepadają, ze względu na dużą zawartość kalorii. Danie uchodzi za ciężkostrawne, przez co nie jest zalecane osobom dbającym o linie. Czy faktycznie klasyczna pizza neapolitańska dostarcza aż tak dużą liczbę kalorii?
Od czego zależy kaloryczność potrawy?
Mąka jest głównym składnikiem ciasta i to ona zawiera szereg cukrów prostych, które sprawiają, że danie nie jest zalecane przez dietetyków. Szacuje się, że mały kawałek klasycznej pizzy neapolitańskiej może zawierać nawet 300 kcal. A jak wszyscy wiemy, na takiej porcji zwykle nie kończymy jedzenia.
Pizza z krakowskich Azorów o średnicy 30 cm może dostarczyć do organizmu nawet 2000 kcal. To bardzo duża dawka, która z powodzeniem zastąpi pełnowartościowy posiłek. Kaloryczność potrawy czasem zwiększa się poprzez zastosowanie tłustych dodatków, takich jak wędliny czy ser żółty. Oczywiście przy zachowaniu właściwych proporcji spożycie pizzy nie jest niczym złym, jednak regularne jedzenie chrupiącego ciasta faktycznie może przyczynić się do braku efektywności stosowania diety.
Pizza ma również cenne składniki
Choć wiele mówi się o tym, że ta potrawa stanowi prawdziwą bombę kaloryczną, nie jest faktem, że smakowite ciasto to jedynie puste węglowodany. Pizza zawiera przy tym szereg cennych składników, takich jak mikroelementy witaminy czy substancje wspomagające pracę układu pokarmowego. W dodatkach często znaleźć można śladowe ilości potasu, magnezu, żelaza czy fosforu. Z kolei zastosowane warzywa są cennym źródłem witamin grupy B, A, C oraz E.
Sos pomidorowy, czyli podstawowy składnik pizzy zawiera również substancję zwaną likopenem, która wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzięki niej jesteśmy w stanie efektywniej strawić taką ilość kalorii. Dodatkowo ta sama substancja wykazuje działania przeciwnowotworowe, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Jak przygotować domową pizzę neapolitańską?
Proces klasycznie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do tego będzie potrzebna mąka typu 00, woda, odrobina soli oraz drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką, po czym ugniatamy ciasto do uzyskania sprężystej struktury. Następnie odkładamy je pod przykryciem w suche i ciepłe miejsce na czas około 1,5 godziny.
Przed włożeniem pizzy do piekarnika musimy udekorować ją dodatkami. W klasycznej pizzy neapolitańskiej występuje sos pomidorowy, który nakładamy na początek, a całość posypujemy startą mozzarellą i serem żółtym. Po upieczeniu ciasta dekorujemy je świeżymi listkami bazylii.
Może spodobać Ci się również:
Kawiarka to idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować ulubioną kawę. Takie niewielkie urządzenie powinien posiadać każdy, kto nie ma ekspresu, a chciałby każdego ranka…
Czytaj więcej