Pieczenie pizzy – ile stopni potrzeba, by stworzyć idealnie chrupkie ciasto?
Przygotowanie domowej pizzy nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Odpowiednie wyrobienie ciasta i zastosowanie właściwych proporcji składników jest tu szczególnie ważne. Jednak ostateczny efekt chrupkości nadaje pieczenie pizzy. W jaki sposób to robić? I jakie temperatury zastosować, by cieszyć się smakiem potrawy jak z lokalu?
Domowe piekarniki mają nieco inne parametry
Pizzeria ma znacznie prościej. Najczęściej to lokal, w którym znajduje się potężny piec osiągający temperatury nawet 500 stopni. Tak duże wskazania umożliwiają przygotowanie smacznej potrawy w kilka minut, bez konieczności wcześniejszego nagrzewania.
W domowych warunkach sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. My do dyspozycji mamy standardowy piekarnik, który często rozgrzewa się maksymalnie do 250-300 stopni. Czy to za mało na pieczenie smacznej pizzy? Niekoniecznie… W takiej temperaturze również można przygotować smaczne ciasto, jednak potrzeba będzie do tego nieco więcej czasu.
Od czego zacząć przygotowanie dania?
Standardowo na początku musimy wyrobić ciasto. Do tego będziemy potrzebować mąki, wody, drożdży oraz soli i odrobiny oliwy. Przed mieszaniem składników dobrze jest rozpuścić drożdże w letniej wodzie i dodać do roztworu kilka łyżek mąki. Po aktywacji grzybów możemy przystąpić do mieszania składników i wyrabiania ciasta.
Jeżeli zyska ono zbitą konsystencję i będzie odklejać się od podłoża, należy przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto potrzebuje około dwóch godzin, by nabrać puszystości, po tym czasie możemy podzielić je na kilka mniejszych fragmentów i uformować placki na pizzę. Następnie możemy przystąpić do dekorowania spodu ulubionymi dodatkami.
W jaki sposób piec pizzę?
Przed rozpoczęciem pieczenia musimy rozgrzać piekarnik. W tym celu usuwamy ze środka wszelkie niezbędne akcesoria i zostawiamy jedynie blachę, na której znajdzie się nasze ciasto. Następnie ustawiamy pokrętło na termoobieg i maksymalną temperaturę. Pizza na Nowej Hucie przygotowywana jest na specjalnym podłożu ze stali nierdzewnej, my możemy wykorzystać tradycyjną blachę lub kamień szamotowy.
Po osiągnięciu optymalnej temperatury możemy włożyć ciasto do środka. Trzeba jednak zachować ostrożność, by nie poparzyć się w trakcie tej czynności. Pizzę wypiekamy przez około 15 minut, co jakiś czas kontrolując stan ciasta. Jeśli zauważymy drobne przypalenia możemy nieznacznie zmniejszyć temperaturę i odczekać chwilę dłużej aż ciasto nabierze właściwej konsystencji.
Może spodobać Ci się również:
Transport żywności w Polsce jest jedną z najważniejszych gałęzi na rynku spedycyjnym. To od skuteczności, elastyczności a przede wszystkim szybkości przewozu zależy, czy na nasze stoły trafiają świeże i dobre…
Czytaj więcej