wtorek, 07 maja 2024r.

Krakowianie wybrali! W tym sezonie najmodniejsza pizza z oscypkiem!

Krakowianie wybrali! W tym sezonie najmodniejsza pizza z oscypkiem!

Jak myślicie? Jaka pizza jest najpopularniejsza w tym sezonie? Hawajska z kawałkami ananasa, wegańska, odpowiadająca potrzebom coraz większej części społeczeństwa, czy też może zupełnie odwrotnie i to pizza pełna mięsa króluje obecnie na salonach? Nic bardziej mylnego! Ankieta przeprowadzona wśród mieszkańców miasta Kraków wskazała zupełnie innego faworyta. Nikt nie spodziewał się takiej sytuacji, a jednak!

Najmodniejsza pizza sezonu? Ta z oscypkiem!

Dobrze widzicie. Najbardziej popularnym dodatkiem w sezonie okazał się góralski ser. Ten charakterystyczny dla Podhala produkt przygotowany jest z mleka owczego przez baców na halach. Po wydojeniu zwierząt, mleko przelewa się do drewnianego skopka, gdzie przecedza się je przez lniane płótno. Dodawana jest wysuszona i sproszkowana podpuszczka, która przetwarza je na masę, którą trzeba jeszcze odcisnąć i uformować. Po tym wszystkim ser maczany jest w gorącej wodzie, a później spędza dobę w solance. Następnie jest wędzony i trafia na stoły.

Tradycyjny góralski oscypek ma zarówno swoich fanów, jak i wrogów, którzy nie przepadają za jego słonawym smakiem. O wyborze decydowało także miejsce przeprowadzenia ankiety. Warto więc choć raz zdecydować się na spróbowanie nowych smaków. A nuż poczujemy, że to właśnie to, na co czekaliśmy? Niezależnie od tego, czy naszym celem jest pizzeria, czy też skorzystanie z opcji pizza na dowóz i zjedzenie placka z dodatkami oglądając film.

Poznaj najlepsze połączenia składników

Pizza Kraków oferuje nam mnóstwo wersji smakowych. Jakie dodatki najlepiej pasują do oscypka?

  • żurawina – również nie należy do standardowych dodatków do pizzy. Niemniej jednak, skoro można zrobić pizzę z ananasem, to dlaczego nie można upiec jej z żurawiną? Owoce te posiadają kwaśny i lekko cierpki smak, dzięki czemu nasza ulubiona potrawa gwarantuje nam zupełnie nowe doznania.
  • kiełbasa – jak oscypek, to i ona. Tylko wtedy poczujemy prawdziwy smak góralszczyzny na każdym trójkąciku naszej pizzy. Ważne, by była jak najwyższej jakości i nie zawierała w sobie zbyt dużo tłuszczu.
  • kiszony ogórek – to kolejny typowo polski składnik. Jego smak jest niepowtarzalny, a co najlepsze, znakomicie komponuje się on z oscypkiem i kiełbasą.
  • grzyby – dodadzą uroku naszej pizzy, sprawiając, że będzie nie tylko lepiej wyglądała, ale i smakowała.

Może spodobać Ci się również:

Czym grozi używanie zanieczyszczonej klimatyzacji?

Czym grozi używanie zanieczyszczonej klimatyzacji?

27 grudnia 2019

Sporo osób posiadających samochód nie zwraca uwagi na problem, jakim jest serwis klimatyzacji. Wdychanie zanieczyszczeń, jakie wydobywają się z systemu nie prowadzi do niczego dobrego. Co jednak tak naprawdę może…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady