Jak odgrzać pizzę „z wczoraj”, aby nie straciła swojego smaku?
Pizza to bez wątpienia bardzo wyjątkowa potrawa, która kochają praktycznie wszyscy. Kraków jest miastem, w którym można zjeść prawdziwie włoską potrawę. Każda pizzeria posiada w swojej ofercie najróżniejsze dodatki do tego włoskiego smakołyku. Można zamówić taką z dużą ilością mięsa lub opcję dla wegetarian, która zawiera warzywa. Popularne jest także ciasto z dodatkiem owoców morza lub wersja na słodko. Jeśli pizza na dowóz okaże się zbyt duża, zawsze można zostawić ją w pudełku i zjeść na drugi dzień. Jednak czy możliwe jest podgrzanie tej „wczorajszej” tak, aby nie stracić jej smaku?
Odgrzewanie w mikrofalówce
Wiele osób decyduje się na użycie mikrofali. Jest to najprostsze rozwiązanie, jednak z całą pewnością nie najlepsze. Po wyjęciu ciasto zwykle staje się gumowate i przesuszone, a przez to cała potrawa jest niezbyt apetyczna. Czasem zdarza się nawet, że pizza jest gorąca tylko na wierzchu, natomiast w środku cały czas jest zimna.
Jednak aby uniknąć tego efektu, można wstawić do mikrofali kubek z wodą obok potrawy. Grzanie należy ustawić na nie więcej niż 30 – 60 sekund.
Odgrzewanie w piekarniku
Dużo lepszym rozwiązaniem, nawet od szklanki wody w mikrofali, będzie podgrzewanie w klasycznym piecu. Jest to również bardzo proste i nie wymaga posiadania żadnych specjalnych urządzeń czy funkcji. Wystarczy ułożyć ciasto na tradycyjnej blaszce, nastawić piekarnik na mniej więcej 180 st. Celsjusza i kiedy będzie nagrzany, włożyć do niego danie. Dobrym rozwiązaniem jest wyłożenie blachy papierem do pieczenia. Następnie należy pozostawić pizzę do podgrzania przez około 20 minut.
Warto zaznaczyć, że jeżeli danie posiada świeże składniki jak np. papryka czy ananas, warto je zdjąć przed podgrzewaniem, aby nie przypaliły się ani nie zeschły.
Odgrzewanie na patelni
Mniej popularnym rozwiązaniem jest odgrzewanie pizzy z poprzedniego dnia na patelni. Wiele osób ceni sobie tę metodę, ponieważ po podgrzaniu ciasto nadal jest chrupiące i pyszne.
Wystarczy położyć kawałki na patelni, która wcześniej została rozgrzana, a następnie przykryć ją folią aluminiową. Ciasto powinno być delikatnie przykryte. Wystarczy trzymać patelnie przez około 10 minut na małym ogniu. Co jakiś czas dobrze jest sprawdzać, w jakim stanie jest danie i czy nie przywarło do patelni albo się nie spaliło. Można także rozgrzać łyżkę oliwy, aby danie nie przywierało.
Pizza podgrzewana na patelni będzie bardzo chrupiąca i równomiernie ciepła. Z pewnością jest to pomysł, o którym warto pamiętać.
Odgrzewanie na grillu
Niektórzy podgrzewają pizzę na grillu. Oczywiście, raczej nie odpala się go specjalnie po to, żeby ogrzać danie. Metodę tę stosuje się raczej, kiedy grill jest rozpalony, np. na imprezie. Należy zawinąć kawałki ciasta w folię aluminiową i położyć na ruszcie na około 2 minuty.
Może spodobać Ci się również:
Zakup nowego samochodu pozwala zazwyczaj na znacznie większy komfort i zadowolenie nowego właściciela pojazdu. Jednak, czy wiesz, że kupując samochód, powinieneś nie tylko o niego dbać, ale również odpowiednio go…
Czytaj więcej