środa, 24 kwietnia 2024r.

Kawa ze sklepu, czy z małej palarni? Która jest smaczniejsza?

unnamed file

Wzdłuż równika ciągnie się tak zwany pas kawowy, czyli regiony na prawie wszystkich kontynentach, w których rośnie kawowiec. To z tej rośliny, z jej owoców pozyskuje się nasiona, a te w najróżniejszych odmianach dają później przepyszną kawę. Jak wiadomo kawa to niezbędnik poranny, a w związku z tym warto wiedzieć, jaka wybrać i czym się przy tym kierować.

Wędrując przez długie regały sklepowe wypełnione różnymi markami kaw o wyborze decyduje nasze oko i znajomość reklam. Jednak wybór kawy powinien przebiegać zupełnie inaczej. Decyzję podjąć trzeba już w oparciu o to, czy jest to produkt ze sklepu, czy też produkowany przez rzemieślniczą palarnię kawy. Za tym idzie głównie jakość oraz wszystkie niezbędne walory aromatyczno-smakowe.

Rzemieślnictwo i korporacja, jak to wpływa na jakość kawy?

Wiadomym jest, że nie ma nic ważniejszego dla jakości naturalnych produktów do ich przetworzenia. Jeśli kawa jest pozyskiwana z nasion wyselekcjonowanych przez plantatora i wypalana przez małą manufakturę z pieczołowitością, to wiadomo, że o jakość nie musimy się martwić. W przypadku kaw marketowych, bez serca i pracy rąk ludzkich, natura nie da z siebie zbyt wiele.

Warto w związku z tym pamiętać, że kawa kawie nie równa. Ta marketowa może być odpowiednim napojem na pozyskanie porannej energii, ale doszukiwać się w niej głębi oraz niuansów aromatycznych nie ma sensu. Dopiero próbując kawę wypalaną świeżo i mieloną przed zaparzeniem otrzymujemy pełen bukiet tego co kawa daje naszemu organizmowi.

Jak rośnie kawowiec na małej plantacji, a jak na przemysłowej?

Porównanie jakości zacząć warto od tego, jak uprawiana jest kawa dla przemysłu, a jak dla małych palarni. Koncerny kawowe otrzymują ziarna z potężnych, przystosowanych do uzyskania jak najwyższej wydajności. Za tym idzie niestety obniżenie jakości zbieranych owoców i uzyskiwanych nasion.

W przypadku manufaktur ziarna są pozyskiwane z małych plantacji, gdzie plantator osobiście pielęgnuje uprawę i ma pieczę nad wszystkimi etapami produkcyjnymi. Dbałość o każdy szczegół wiąże się z ciężką pracą, ale jej efektem jest czarny, głęboki i aromatyczny, a przede wszystkim pyszny napar w filiżance.

Wypalanie kawy przemysłowe i manufakturowe – różnice w jakości.

Ilość rzadko przekłada się na jakość, a jedynie na szybkość produkcji. W przypadku przemysłowej kawy selekcja ziaren jest pobieżna, a te, często uszkodzone lub nadpsute trafiają do „maszynowni”, gdzie są prażone. Natomiast mała palarnia kawy z ziaren najwyższej jakości wyłuskuje wszystkie możliwe struktury smakowe i aromatyczne.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 2

Nauka angielskiego – jak zacząć i zmotywować się do dalszej pracy?

18 lutego 2022

Praktyczna nauka języka obcego może niektórym przysporzyć trudności. Choć nasz mózg ma nieograniczone możliwości, z wiekiem coraz trudniej przyswaja się nam nowe informacje. Nawet intensywny kurs angielskiego online dla dorosłych…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady