Koktajl bananowy – kto powinien go spożywać, a dla kogo jest niewskazany?
Banany smakują rewelacyjnie niezależnie od pory roku. W sklepach i na straganach można je kupić i zimą i latem. Doskonale sprawdzają się, jako samodzielne owoce, ale są tez idealne, jako dodatki do ciast, czy deserów. Pyszne smoothie bananowe może być idealnym pojedynczym posiłkiem w ciągu dnia.
Banan, jako owoc, poza niepowtarzalnym smakiem, ma jeszcze szereg innych zalet. To głównie wartości odżywcze oraz bogactwo witamin i mikroelementów w nim zawartych. Jednakże banany nie są dla wszystkich i warto wiedzieć, kto powinien unikać tych owoców.
Banan w kuchni, dlaczego zawsze warto mieć go pod ręką?
Banan to taki owoc, który w kuchni ma wiele zastosowań. Idealnie łączy się z niektórymi warzywami, a taki owocowo-warzywny koktajl może być bardzo sycącym śniadaniem. Jednocześnie, sam sok z banana to gęsty i kaloryczny dodatek do popołudniowej przekąski. Nadaje się również do wielu potraw, a szybkie przyrządzenie bananów w czekoladzie gwarantuje każdemu łasuchowi ucztę smaku.
Banany idealnie uzupełniają jadłospis osób z wrażliwym układem pokarmowym. Doskonale sprawdzają się przy zapobieganiu stanom zapalnym jelit, śluzówek oraz żołądka. Dlatego też banany powinny być stałym elementem kulinarnym w domowej kuchni.
Zdrowie fizyczne i dobry nastrój, dzięki koktajlowi z bananów
Aby zachować zdrowie fizyczne, przynajmniej jeden banan dziennie powinien być spożywany. Dzięki temu uregulowana zostanie cala gospodarka trawienna organizmu i zniwelowane zostaną wzdęcia, czy zaparcia. Źródłem zdrowia w bananach jest potas, a ten pierwiastek ma duży wpływ w leczeniu nadciśnienia, dba również o dobrą kondycję serca.
Witaminy, które zawarte są w bananach, czyli A, C i E to idealne przeciwutleniacze, a ta właściwość doskonale wpływa na osoby żyjące w permanentnym stresie, a także w środowisku zanieczyszczonym. Banany poprawiają nastrój, uspokajają i zapewniają słodycz, która jest zdrowa, a jednocześnie ma wpływ na samopoczucie psychiczne.
Kto nie powinien jeść bananów?
Zdarza się, że w niektórych przypadkach banany nie są wskazane w jadłospisie. Zdecydowanie bez bananów żyć muszą diabetycy, gdyż owoce te zawierają wysoki indeks glikemiczny, który wynosi nawet 60-70. To powoduje, że banany mogą powodować nadmierny wzrost cukru we krwi.
Banany są również kaloryczne, a to sprawia, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny wyeliminować je z jadłospisu. W tym jednak przypadku można po prostu ograniczyć ich spożycie tak, by organizmowi dostarczyć wystarczającej ilości mikroelementów. W takiej sytuacji banany nie będą miały wpływu na proces zrzucania wagi.
Może spodobać Ci się również:
Absolwent prawa, robiący aplikację w kancelarii prawnej, od początku musi znać obowiązujący dress code. Strój do pracy w zawodzie adwokata musi odzwierciedlać jego powagę oraz prestiż, a także budzić zaufanie…
Czytaj więcej