czwartek, 21 listopada 2024r.

Polskie dodatki do pizzy, czyli kabanos, ogórek kiszony i oscypek

Polskie dodatki do pizzy, czyli kabanos, ogórek kiszony i oscypek

Pizza to jedzenie, które każdy z nas kocha. Do pizzerii zawsze można wyjść ze znajomymi, dlatego w ciągu ostatnich lat w miastach takich jak Kraków czy Warszawa pojawiła się ich cała masa. Pizza na dowóz z kolei to świetny sposób na szybkie zjedzenie pysznego posiłku. A jakie są ulubione polskie dodatki? 

Klasyczna pizza

Historia potrawy jest dość ciekawa. Była ona jedzona przez biednych włochów, którzy traktowali ją jako tanie jedzenie. Zagniecenie placków z drożdży, mąki oraz wody, posmarowanie oliwą oraz położenie na to wszystko tanich warzyw, a następnie upieczenie w piecu nie wymagało wielkich umiejętności kulinarnych ani pieniędzy. Był to kaloryczny posiłek, który gwarantował gospodyniom, robotnikom i pracownikom wiele energii. Kiedy potrawa wypłynęła poza granice Włoch, zaczęto stosować inne składniki, które dodawały jej smaku.

Podstawową, klasyczną wersją jest Margherita. Znajdziemy w niej ciasto, mozzarellę, sos pomidorowy i bazylię. W Polsce najbardziej lubianymi pizzami są mięsne, z tuńczykiem czy te najbardziej pikantne. Ogromną zaletą takiego dania jest to, że jesteśmy je w stanie w pełni komponować. Usunięcie jakiegoś składnika i dodanie innego nie jest żadnym problemem.

W Ameryce potrawa zyskała ogromną popularność. Doszło do tego, że traktowana jest tam jako danie narodowe. To oni zaczęli serwować ją z ketchupem czy różnymi sosami. A możliwość zamówienia jej przez internet idealnie pasuje do ich stylu życia. 

Polskie dodatki do pizzy

Specyficzne łączenie smaków to nasza narodowa domena. Ostatnimi czasy coraz bardziej popularne staje się wykorzystywanie tradycyjnych polskich składników. Osoby uwielbiające oscypki szybko zaczęły dodawać je do pizzy. Jest to niezwykle nietypowe połączenie, jednak pasuje idealnie! Roztopiony ser idealnie się ciągnie, a sól dobrze pasuje do placka. 

Kolejnymi polskimi, niestandardowymi dodatkami są kabanos, jajko sadzone czy ogórek kiszony. Nasze smaki wpasowują się we włoski, drożdżowy placek. Jeśli chodzi o sosy, to możemy spotkać takie jak czosnkowy czy koperkowy. 

Pamiętajmy, że pizza to niezwykle pyszne danie, jednak dość kaloryczne. Ale przy odpowiednim doborze składników możemy sobie na nią pozwolić. Nierzadko okazuje się, że ma ona znacznie mniej kalorii niż inne potrawy typu fast food.

Może spodobać Ci się również:

Co to jest restrukturyzacja? Kancelaria prawa restrukturyzacyjnego

Co to jest restrukturyzacja? Kancelaria prawa restrukturyzacyjnego

10 czerwca 2020

Każde przedsiębiorstwo ma zarówno wzloty, jak i upadki pod względem finansowym. Właśnie specjalnie dla tych drugich istotna może okazać się restrukturyzacja. Dlatego warto zapoznać się z tym niezbędnym w niektórych…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady