Transport żywności – fakty i mity
Transport żywności w Polsce jest jedną z najważniejszych gałęzi na rynku spedycyjnym. To od skuteczności, elastyczności a przede wszystkim szybkości przewozu zależy, czy na nasze stoły trafiają świeże i dobre jakościowo produkty żywnościowe.
Transport drogowy żywności jako podstawowa gałąź gospodarki
W tej branży szczególnie mocno należy zadbać o czas dostawy. W końcu produkty żywnościowe, a szczególnie owoce i warzywa, mają dość ograniczony termin ważności. Wielką wagę przykłada się do tego, by owe produkty były dostarczane terminowo. Jakiekolwiek opóźnienie może spowodować utratę towaru ze względu na nieprzydatność do spożycia.
Wbrew obiegowej opinii największy udział w transporcie żywności należy do transportu drogowego. Głównym powodem tego kanału dystrybucji jest jego szybkość, łatwość w organizacji i co najważniejsze – elastyczność. Firma transportowa Wrocław nawet w przypadku awarii samochodu jest w stanie w sprawny sposób zorganizować zastępczy pojazd, który dowiezie towar w wyznaczonym terminie.
Transport żywności jest jednym z nielicznych, których nie obowiązuje zakaz ruchu podczas świąt. Bez względu więc na kalendarz świąt i dni wolnych transport drogowy żywności jest realizowany zgodnie z terminami.
Wymagania nałożone względem firm transportowych przewożących artykuły spożywcze
Spedycja produktów żywnościowych jest uwarunkowane szeregiem przepisów i zasad, które potwierdzają odpowiednią jakość usługi przewozu tak wrażliwych na warunki zewnętrzne produktów. Większość dużych firm oraz supermarketów, do których dystrybuowane są produkty żywnościowe, wymagają od firm transportowych specjalnych urządzeń monitorujących temperaturę pomieszczenia, w którym przewozi się produkty.
Istnieją również odpowiednie rozporządzenia ustanowione na szczeblu krajowym lub unijnym, które regulują pewne kwestie związane higieną transportu żywności. Przepisy te zawierają informację o minimalnych oraz maksymalnych temperaturach, w jakich powinno przewozić się określone typy produktów. Przykładem może być drób, który ustawowo można przewozić w temperaturze maksymalnie 4 stopni Celsjusza.
Choć firma transportowa nie jest właścicielem towaru, umowy między firmami spedycyjnymi a odbiorcami towaru są z reguły skonstruowane w taki sposób, iż to właśnie firma przewożąca produkty żywnościowe jest odpowiedzialna za towar. To ona odpowiada za wszelką nieterminowość, braki oraz niezgodność towaru. Dlatego też firmy transportowe, znając swoją odpowiedzialność, są świetnie zorganizowanymi przedsiębiorstwami z dużą flotą pojazdów przystosowanych do wszelkich warunków wymaganych dla tej branży.
Może spodobać Ci się również:
Przygotowanie domowej pizzy nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Odpowiednie wyrobienie ciasta i zastosowanie właściwych proporcji składników jest tu szczególnie ważne. Jednak ostateczny efekt chrupkości nadaje pieczenie…
Czytaj więcej