Ile pizz dziennie sprzedaje pizzeria? Podglądamy jak przebiega codzienna praca lokalu
Pizza stała się jednym z najpopularniejszych fast foodów, choć jej przygotowanie w rzeczywistości może trwać więcej niż kilka minut. Możliwość skosztowania smakowitego ciasta codziennie przyciąga rzesze amatorów, którzy odwiedzają ulubione pizzerie. Wydawać by się mogło, że otwarcie takiego lokalu to świetny biznes, warto jednak pamiętać, że jak każda inwestycja jest ona obarczona pewnym ryzykiem. Jak działa pizzeria? I ile potraw wydaje dziennie taki lokal?
Franczyza czy własny lokal? Które rozwiązanie będzie lepsze?
W przypadku, gdy mamy przemyślany pomysł na prowadzenie lokalu i odpowiedni budżet możemy rozpocząć samodzielny biznes. Warto jednak podkreślić, że będzie to kosztowne rozwiązanie, w którym trzeba obrać właściwą strategię działania. Ponadto trzeba osobiście zastanowić się nad:
- wynajmem i zagospodarowaniem odpowiedniego budynku,
- wyposażeniem kuchni i pomieszczeń lokalu,
- opracowaniem właściwej strategii marketingowej,
- zapewnieniem stałych dostaw produktów do przygotowania pizzy,
- średnim obrotem pizzerii, który zagwarantuje zysk.
Franczyzobiorcy mają w tym przypadku nieco łatwiej. Korporacja proponująca takie rozwiązanie często pomaga otworzeniu pizzerii. Może między innymi udostępnić środki, miejsce na stworzenie lokalu oraz sprzęt kuchenny, który pomoże w pieczeniu dań. Ponadto franczyzodawca przeprowadza dokładne szkolenia dotyczące struktury organizacyjnej działalności oraz receptur na serwowane dania. Z tego modelu mogą skorzystać również inwestorzy, którzy nie pracowali dotychczas w branży gastronomicznej.
Lokalizacja pizzerii – w jakim miejscu rozpocząć prowadzenie działalności?
Szukając idealnego miejsca na rozpoczęcie biznesu, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na centrum miasta. Faktycznie w takiej lokalizacji nie trudno o klientów, a nasz lokal będzie zawsze w pobliżu. Nie zawsze jednak trzeba inwestować w kosztowny budynek znajdujący się przy rynku głównym.
Eksperci twierdzą, że najlepszą pizzerię klienci i tak znajdą sami. Najlepiej gdy otworzymy lokal w schludnym, łatwo dostępnym miejscu, w pobliżu przystanku lub strefy parkingowej. W ten sposób klienci z łatwością będą mogli dostać się do lokalu i spróbować oferowanych przysmaków.
Ile dań musi wydać pizzeria na dzień?
Odpowiedź jest prosta: tyle, by biznes stał się opłacalny. Gdy nastawiamy się na obsługę licznych klientów, co wiązało się z wysokimi kosztami przygotowania lokalu i obsługi pizzerii, musimy zwiększyć popyt przynajmniej do kilkudziesięciu zamówień dziennie. Niewielkie lokale będą mieć ograniczony ruch, dlatego ilość wydanych dań również będzie mniejsza. Niezależnie od ilości zamówień, warto jednak pamiętać, że kluczem do sukcesu w tej branży jest smaczna pizza. Nowa Huta to miejsce, gdzie w naszym lokalu zawsze można skosztować najlepszego ciasta.
Może spodobać Ci się również:
Drzwi do domu muszą zachęcać gości do wejścia i odstraszać intruzów przed wtargnięciem. Wydaje się, ze jest to element stały niepodlegający zmianom w wyglądzie, a jedynie tym związanym z technologią…
Czytaj więcej