Krakowianie wybrali! W tym sezonie najmodniejsza pizza z oscypkiem!
Jak myślicie? Jaka pizza jest najpopularniejsza w tym sezonie? Hawajska z kawałkami ananasa, wegańska, odpowiadająca potrzebom coraz większej części społeczeństwa, czy też może zupełnie odwrotnie i to pizza pełna mięsa króluje obecnie na salonach? Nic bardziej mylnego! Ankieta przeprowadzona wśród mieszkańców miasta Kraków wskazała zupełnie innego faworyta. Nikt nie spodziewał się takiej sytuacji, a jednak!
Najmodniejsza pizza sezonu? Ta z oscypkiem!
Dobrze widzicie. Najbardziej popularnym dodatkiem w sezonie okazał się góralski ser. Ten charakterystyczny dla Podhala produkt przygotowany jest z mleka owczego przez baców na halach. Po wydojeniu zwierząt, mleko przelewa się do drewnianego skopka, gdzie przecedza się je przez lniane płótno. Dodawana jest wysuszona i sproszkowana podpuszczka, która przetwarza je na masę, którą trzeba jeszcze odcisnąć i uformować. Po tym wszystkim ser maczany jest w gorącej wodzie, a później spędza dobę w solance. Następnie jest wędzony i trafia na stoły.
Tradycyjny góralski oscypek ma zarówno swoich fanów, jak i wrogów, którzy nie przepadają za jego słonawym smakiem. O wyborze decydowało także miejsce przeprowadzenia ankiety. Warto więc choć raz zdecydować się na spróbowanie nowych smaków. A nuż poczujemy, że to właśnie to, na co czekaliśmy? Niezależnie od tego, czy naszym celem jest pizzeria, czy też skorzystanie z opcji pizza na dowóz i zjedzenie placka z dodatkami oglądając film.
Poznaj najlepsze połączenia składników
Pizza Kraków oferuje nam mnóstwo wersji smakowych. Jakie dodatki najlepiej pasują do oscypka?
- żurawina – również nie należy do standardowych dodatków do pizzy. Niemniej jednak, skoro można zrobić pizzę z ananasem, to dlaczego nie można upiec jej z żurawiną? Owoce te posiadają kwaśny i lekko cierpki smak, dzięki czemu nasza ulubiona potrawa gwarantuje nam zupełnie nowe doznania.
- kiełbasa – jak oscypek, to i ona. Tylko wtedy poczujemy prawdziwy smak góralszczyzny na każdym trójkąciku naszej pizzy. Ważne, by była jak najwyższej jakości i nie zawierała w sobie zbyt dużo tłuszczu.
- kiszony ogórek – to kolejny typowo polski składnik. Jego smak jest niepowtarzalny, a co najlepsze, znakomicie komponuje się on z oscypkiem i kiełbasą.
- grzyby – dodadzą uroku naszej pizzy, sprawiając, że będzie nie tylko lepiej wyglądała, ale i smakowała.
Może spodobać Ci się również:
Toczenie CNC to jedna z metod obróbki, która przeprowadzana jest w zakładach produkcyjnych. Niestety pomimo tak dużej dostępności maszyn do obróbki CNC nie każdy posiada tego typu urządzenie. Z tego…
Czytaj więcej