poniedziałek, 29 kwietnia 2024r.

Sos pomidorowy – jak zrobić aromatyczny produkt samemu?

photo 1533777324565 a040eb52facdixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Dodatki do pizzy mogą być bardzo różne, ale jeden pojawia się na cieście szczególnie często. Mowa tu o sosie pomidorowym, który stanowi główny składnik popularnej potrawy. To dodatek, który świetnie wzbogaca aromat potrawy i nadaje mu lekko pikantnego smaku. Czy da się go przygotować samodzielnie?

Dlaczego warto przygotować sos samodzielnie?

Oczywiście w sklepach możemy znaleźć szereg gotowych produktów, które wystarczy wyłożyć na ciasto przed pieczeniem. Warto jednak pamiętać, że zawsze będzie to sos o lekko zmienionych walorach smakowych i zapachowych. Konserwanty oraz inne dodatki, które mają przedłużyć przydatność produktu mogą negatywnie odbić się na jego jakości.

Warto zatem poświęcić kilka dodatkowych chwil na to, by przygotować sos samodzielnie. Najlepiej wykorzystać do tego celu świeże pomidorki, choć można też zastosować warzywa z puszki czy przecier pomidorowy. Włosi twierdzą, że idealny sos można uzyskać tylko po wykorzystaniu niezwykle aromatycznych warzyw z regionu San Marzano, które często dostępne są również w naszych marketach.

Jak krok po kroku przygotować sos do pizzy?

Na początku musimy skompletować wszystkie składniki. Potrzebne nam będą świeże pomidorki, łyżka oliwy, przyprawy takie jak bazylia czy oregano, kilka ząbków czosnku oraz cebulka. Na samym początku kroimy czosnek i cebulę w kostkę oraz podgrzewamy je na patelni z dodatkiem oliwy aż ulegną zeszkleniu. Następnie całość przesypujemy do garnka i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki.

Gotując na małym ogniu czekamy, aż zawartość ulegnie częściowemu rozpuszczeniu. Następnie dodajemy przyprawy, sól oraz pieprz do smaku i wciąż delikatnie podgrzewamy. Jeśli zauważymy, że sos zaczyna mieć odpowiednią konsystencję, możemy zblendować składniki i podgotować je jeszcze przez około 10 minut. Sos najlepiej wykładać na ciasto po kilkuminutowym ostudzeniu.

Składnik, który ma wiele właściwości odżywczych

Nie od dziś wiadomo, że sos pomidorowy to cenne źródło cennych składników. Witaminy z grupy B i E, mikroelementy oraz nieoceniony likopen to tylko niektóre składniki znajdujące się w tym popularnym dodatku. Naukowcy wykazali nawet znacznie wyższą koncentrację wymienionych elementów w przetworzonych pomidorach.

Sos pomidorowy pomaga uzupełnić niedobory potrzebnych składników, a nawet wykazuje działania przeciwnowotworowe. Poza tym trzeba to podkreślić: stanowi główny składnik, bez którego pizza z krakowskich Bronowic nie smakowałaby tak dobrze!

Może spodobać Ci się również:

Co to jest księgowość? Kto powinien zajmować się prowadzeniem księgowości?

Co to jest księgowość? Kto powinien zajmować się prowadzeniem księgowości?

1 lipca 2021

Księgowość to dział, który istnieje w każdym przedsiębiorstwie. Bez względu na to, czym zajmuje się dana firma prowadzenie księgowości to jedna z najważniejszych kwestii. Jednak, czym dokładnie jest księgowość i…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady